Награда за Мирела от Гимназията по туризъм в международен конкурс

By admin

декември 13, 2022

През август 2022 г. Младежкият съвет към УНИЦЕФ България и U-Report България обявиха младежки конкурс за есе на тема „Моят опит с климатичните промени и замърсяването на околната среда“. Интерес проявиха млади хора от цяла България и отвъд, споделяйки своите уникални преживявания и мисли по може би най-големия проблем, стоял някога пред човечеството.

Климатичните промени засягат всички хора, но тяхната тежест е най-голяма за младите хора и децата.

В доклад на изследователския институт на УНИЦЕФ „Иноченти“ за околната среда и благосъстоянието на децата, България заема 35 място от 39 между държавите от Европейския съюз и/или Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Целта на конкурса е да се стимулират повече млади хора да помислят за проблема, свързан с климатичните промени. Надпреварата дава възможност те да изразят своето мнение за климатичните промени и замърсяването на околната среда.

Участниците бяха разделени в две възрастови групи: 14-18 години и 19-24 години. Есетата трябваше да са до две страници (A4), размер на шрифта 12 и междуредие 1,15, а крайният срок за изпращане – до 30 септември 23:59.

Мирела Петрова е ученичка в XIа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“. Нейното есе „Крехките крила на надеждата“ зае трето място сред 27-те изпратени от нейната възрастова група – 14-18години. Двете страници на единадесетокласничката са посветени на опазването на пчелните семейства. „……пчелите са единствените насекоми, които могат да произведат почти съвършената храна – медът. Живеят в прекрасни колонии в разбирателство и труд! Защо не можем да се поучим от техния пример? Ще успеем ли и ние да помогнем на планетата да зажужи отново? Чух Ви. Точно така – заедно ще успеем.“ – така с надеждата за осъзнатата отговорност на всеки един от нас и на всички нас, завършва есето на Мирела. Учителят, мотивирал Мирела, е инж. Славка Проданова.