В ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ отбелязват деня на „НЕ на тормоза“

By Анелия Стайкова

февруари 22, 2023

            Всяка последна сряда на месец февруари, ученици, учители и служители на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ стават съпричастни с инициативата „Ден на розовата фланелка“.

            Тя започва през 2007 година в едно канадско училище, в което  група ученици са тормозили свои съученик затова, че е дошъл на училище, облечен в розово поло.

            Две смели момчета  на следващия ден купуват 50 розови тениски и ги разпространяват сред съучениците си, в подкрепа на своя тормозен съученик.

            Така вълнообразно,  се разпространява тази новина, че на следващата година, започва да се отбелязва от всички, съпричастни  и казващи „Не на тормоза“!

„Целта ни е да  събудим  обществото и да покажем, че ние младите не подкрепяме тормоза и насилието под каквато и да е форма.“ – споделят учениците.  

            Тази година, с редица дейности, осъществени от учениците от специалност „Организация на туризма и свободното време“  – XIв клас и  момичетата Ния, Вероника и Моника от специалност „Администратор в хотелиерството“ от XIа клас, под ръководството на учителя по професионална подготовка – Владимира Тончева и педагогическия съветник – Бела Димитрова  с голям ентусиазъм и желание, изработиха арка от розови балони, селфи рамки  и тениски – символи с различни послания.

            Учениците от IXв клас специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение“ участваха в играта „Колония на Марс“, където те сами изведоха приоритети по отношение на правата и задълженията в групата, как да правят компромиси и стратегии за преговори в група.

            Тази година, инициативите преминават под мотото „Не на насилието над жени и деца