Гимназията по туризъм отбелязва патронния си празник

By Анелия Стайкова

март 10, 2023

           На 21 март е патронният празник на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново.

           Училището обучава кадри за ресторантьорството, хотелиерството и туризма от далечната 1964 година. В момента в него се обучават близо 500 ученици в специалностите: „Рекламна графика“; „Администратор в хотелиерството“; „Екскурзоводско обслужване“; „Туристическа анимация“; „Организация на туризма и свободното време“; „Кетъринг“ и „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.

              Програмата за празника на училището включва разнообразни дейности. Акцент в нея е представянето на книгата „Моето училище“ от автора й Георги Димитров, учител по история“.

             Най-атрактивна е „Седмица на аниматора“. От 13 до 17 март, аниматорите ще представят анимационни програми пред своите съученици. А Сияна Кънчева и Даяна Петрова от IXб клас, специалност „Кетъринг“ ще представят танца „Родина“, чийто автор е Сияна.

           Празничният ден е посветен на културно-историческото наследство на Велико Търново, защото Бероновци осъзнават, че са бъдещето на историческата и духовна столица на България. По традиция учениците от специалност „Екскурзоводско обслужване“ и „Организация на туризма и свободното време“ ще направят пешеходни обиколки на града с осмокласниците. Маршрутите са с начало 10 часа и имат атрактивните заглавия:

         1. Паметникът на Асеневци и романтичната улица „Гурко“ – тръгване от паметника на Асеневци.

          2. Емблемите на Старо Търново – тръгване от паметника „Майка България“.

             3. Старопрестолният Търновград – тръгване от Царевец

          4. Възрожденско Търново и наследството на Колю Фичето – тръгване от музей „Възраждане и Учредително събрание“.

          Всички останали класове ще посетят туристически обект в града и региона, който е определен от ученическия съвет и съгласуван с всеки отделен клас.

           Младите екскурзоводи канят в техните турове да се включат граждани и гости на града.