Кулинарни шедьоври с нулев отпадък в Гимназията по туризъм

By Анелия Стайкова

март 10, 2023

         На 10 март, в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, екип от Института за кулинарно изкуство към варненското Висше училище по мениджмънт, направи презентация на тема „Технологии за ефективно използване на продуктите“.

            Учениците от XI-ти и XII-ти клас, обучавани по професия „Ресторантьор“, наблюдаваха иновации при приготвянето на кулинарна продукция с нулев отпадък. От директора на института, шеф Хю Бутен, научиха, че за да развиваш професионална кариера в сферата на ресторантьорството не е достатъчно да бъдеш най-добрият готвач. Трябва да можеш да управляваш бизнеса си и чрез дигитален маркетинг, да го рекламираш и налагаш на пазара, да бъдеш креативен и да използваш иновациите в практиката си.

         Част от екипа на Института по кулинарни изкуства беше и бившия възпитаник на гимназията – Ивайло Гасеров, който се включи в презентацията.  Той се дипломира в специалност „Кетъринг“ преди четири години и още като ученик в XI-ти клас беше обявен за най-добрия млад готвач на България,  печелейки третото издание на конкурса „Търси се UniChef”, раздел ученици. Още тогава Ивайло каза: „Кулинарията е страст, изкуство и до голяма степен любов“, а днес го показва и доказва.         Удоволствие за всички учители от Гимназията по туризъм е да видят успешното професионално израстване  на своя ученик.

             Предстои традиционното учебно посещение на ученици от училището в учебната база на института.