УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ УЧАСТВАТ В ОПРЕДЕЛЯНЕ ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ В МЛАДЕЖКИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ

By Анелия Стайкова

март 19, 2023

                На 17 март в София се проведе националната младежка конференция „Проект за бъдеще“, организирана от Министерството на младежта и спорта в рамките на Европейската годината на младежта. Основната цел на събитието е да събере на едно място младежи, младежки организации, активни граждани, експерти и представители на институции, които обобщиха работата и постигнатите резултати през Европейската година на младежта. Участниците очертаха бъдещата стратегическа посока за развитие в младежкия сектор и в други области, пряко засягащи младите хора в страната. Министърът на младежта и спорта Весела Лечева откри конференцията. Участниците получиха поздравления и от: заместник-министъра на труда и социалната политика Наталия Ефремова; заместник-министъра на културата Марина Василева; изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов и председателя на Националния младежки форум Мирослав Цеков.

            В рамките на деня повече от 100 младежи в пет работни групи обсъдиха и работиха по теми като превенция на агресията, психичното здраве, овластяването на младежите и включването им в процесите на вземане на решения, зелените политики, образованието и младежката работа. С постигнатите резултати участниците повишават осведомеността си по темите и ще допринесат за развитието на младежкия сектор в страната.

            Александра Маринова и Виктория Маринова, Ха клас,  специалност „Рекламна графика“; Даниела Мартинова и Ралица Любенова, XIа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“ от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ бяха единствените участници от областта в конференцията. Даниела бе „домакин“ и говорител на масата, на която се обсъждаха „Превенция на агресията“. Учителят, мотивирал за участие момичетата, е инж. Славка Проданова.

            Заедно с момичетата, включили се в обсъждане на бъдещето на младежта, на Конференцията като слушатели присъства група ученици от  Гимназията. Тяхното пътуване беше с учебна цел по темата „Специфични видове туризъм“. Заедно с учителя си по туризъм Стелиян Маджаров те направиха пешеходен тур, посещавайки туристически забележителности в центъра на София.