Гвардеец от Гимназията по туризъм във Ватикана

By Анелия Стайкова

юни 20, 2023

              На 14 юни Златомир Минков, ученик от IXб клас, специалност „Рекламна графика“ и заместник-командир на IX Етърски ученически гвардейски отряд при ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, заедно с ученици от Младежките гвардейски отряди и представители на Националната гвардейска част направиха изключително запомнящо се посещение във Ватикана, по специална покана на Папската швейцарска гвардия.

            Децата от младежките гвардейски отряди, гвардейци от Националната гвардия, директори на училища, представители на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, университетски преподаватели, студенти от различни висши училища в България  посетиха Ватикана за множество инициативи. Планираната среща при папа Франциск бе отменена заради здравословното състояние на Светия Отец, който все още се възстановява в болница след хирургична операция.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България при Светия престол Н. Пр. Богдан Паташев прие групата и запозна гостите с историята и важните за България места във Ватикана.

            В базиликата „Св. Петър“ Монсиньор Бруно Линс, заместник-директор на Протокола на Държавния секретариат на Светия престол, поздрави лично всяко едно от децата и всички гости, като прие и нашите поздрави, пожелания за бързо оздравяване и специални подаръци за Папа Франциск.

            В историята на Младежките гвардейски отряди ще остане и забележителната лична среща с Командира на Папската Швейцарска гвардия, полковник Кристиян Граф, която се проведе във Ватикана. Там българските младежи представиха дейността си и зададоха много въпроси на своите домакини, които от своя страна запознаха младите гвардейци с историята на швейцарската гвардия и с достойнството и спецификите на службата.

            На срещата присъства и Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария при Светия престол (посланик в Бългaрия от 2014 до 2018 г.). Представители на Папската гвардия прекараха време заедно с участниците от българската делегация в градините на Папски урбански колеж и след това лично ги придружиха до Сикстинската капела.

Със специална церемония бяха поднесени венци и цветя пред българската плоча в базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан II благославя през IX век просветителското дело на Св. Св. Кирил и Методий.

            Отец Пол Лаулор, приор на базиликата Сан Клементе, посрещна българските гвардейци, които положиха венец пред гроба на Св. Кирил в базиликата Сан Клементе.

Посещението на Златомир Минков и останалите ученици от Младежките гвардейски отряди и гвардейците от Националната гвардия във Ватикана бе осъществено с любезното съдействие на Посолството на Република България при Светия престол и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

Ръководството на гимназията по туризъм, ръководителят на IX Етърски ученически гвардейски отряд, Евгени Коев и Златомир Минков са благодарни за съдействието на Община Велико Търново.