Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, участваха в семинар на тема „Менюто – ключова съставка на успешния ресторант“

By Анелия Стайкова

ноември 18, 2023

              Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, участваха в семинар на тема „Менюто – ключова съставка на успешния ресторант“, организиран от Ches&Gastro, съвместно с Икономически университет – Варна, който се проведе на 17 ноември.

          Поради големия интерес, освен присъстващите в зала 128 на университета, събитието се излъчваше и онлайн.

          Бъдещите ресторантьори, учениците от XIВ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, както и съучениците им от XIБ и XIIБ клас, специалност „Кетъринг“, имаха възможността да се „докоснат“ до професионалистите от тяхната сфера. По време на обучението, освен че си припомниха много от наученото в училище и приложено в практиката, те се запознаха и с някои от последните тенденции при създаването на меню.  

          Модераторите на събитието, Желязко Каракашев и Георги Котев от Chef&Gastro, въведоха участниците и публиката в основната тема на срещата, като поставиха основните проблеми в сектора и призоваха за по-добро сътрудничество между всички участници в него. Разгледаните подтеми в семинара включваха: „Продуктите като част от концепциите на ресторанта“, където фокусът бе върху родното производство; „Калкулирането – инструмент за финансова рентабилност“; „Българското вино: елегантната (интелектуалната) част от менюто“ и други.

          Възхитени и заредени от ентусиазма и идеите на организаторите и лекторите на това прекрасно събитие, следващото поколение професионалисти, което се подготвя в Гимназията по туризъм, продължава да открива нови хоризонти в необятния свят на ресторантьорството.

          Учителите, мотивирали учениците за участие – Аделина Александрова, Веска Веселинова, Росица Илиева, Татяна Панайотова и Владислав Борисов, са бивши възпитаници на училището.

          Най-младият от тях е Владислав Борисов, завършил Гимназията по туризъм преди пет години.