Ресторантьорите от Гимназията по туризъм в XIX МТИ „Културен туризъм“ 2024

By Анелия Стайкова

октомври 14, 2024

            Учениците от XI и XII клас, специалности „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ и „Кетъринг“, за поредна година се включват активно в международното туристическо изложение, което завладя Старата столица през изминалата седмица.

            Програмата на Бероновци, започна с организация и обслужване на кетъринговото събитие по повод откриването на изложението.

            Най-впечатляваща и вдъхновяваща за бъдещите ресторантьори бе срещата с Executive Chef Стилианос Дигас и неговия екип. Заедно с утвърдените професионалисти,  учениците създадоха кулинарната презентация „Вкусът на една дестинация“. Освен с приготвянето на дегустационното меню, младите ресторантьори впечатлиха всички присъстващи със знания и умения при обслужването на събитието. В знак на признателност, възпитаниците на гимназията получиха отличителни знаци на гръцката асоциация на професионалните готвачи и благодарствени грамоти.

            При връчването на наградите и закриването на изложението, Бероновци имаха възможността да работят заедно с екипа от  ресторантьори на Интерхотел Велико Търново. Впечатлиха всички със знания, умения и дисциплина, които са в основата на всеки успешен ресторантьор.

            В знак на признателност и благодарност към бъдещите професионалисти, Chef Дигас и екипът му – Chef Никос и Chef Георгиос, посетиха ПГ по туризъм  „Д-р Васил Берон“.  След запознаване с учебната база – кабинетите по сервиране, по барманство, по сомелиерство, лабораторията по технохимичен контрол, учебните кухни и учебния ресторант, те проведоха среща с учениците, като им пожелаха здраве и много професионални успехи.

            Учителите, подготвили и мотивирали учениците за участието им в невероятното преживяване, са Аделина Александрова, Веска Веселинова и Владислав Борисов,

            Заредени от преживяното и наученото, ученици и учители, продължават заедно напред към следващите събития, част от празничния календар на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, посветен на 60-та й учебна година.