Възпитаници на гимназията по туризъм с награди от национален литературен конкурс

By Анелия Стайкова

октомври 8, 2023

       Четвъртото издание на Националния  конкурс „Асен Разцветников” тази година бе посветено на 150-тата годишнина от обесването на Левски. Темата  „С пламъка на родолюбието” и подтемата  „150 години по пътя към безсмъртието на  Васил Левски” се оказват  творческо вдъхновение за Пресияна Филипова и Виктория Дойкова от ХIг клас, специалност „Екскурзоводство”, на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” – гр. Велико Търново. 

            115 творби са представени за участие в конкурса, който протича в два раздела – поезия и проза, и в три възрастови категории.

            Стихотворението „Дяконът” на Виктория  Дойкова носи заслуженото признание  ученичката да бъде наградена  в  раздел поезия, а  пътеписът  „С пламъка на родолюбието” на Пресияна  Филипова печели високата оценка на шестчленната  комисия с председател Станка Бонева от  Варна и членове Ели Видева от Хасково, Цвета Нинкова от София, Миролюб Влахов от Велико Търново, Светлана Гъркова – главен библиотекар в Общинска библиотека Горна Оряховица и Атанас Петров  – председател на НЧ „Напредък- 1869” Горна Оряховица.

            25 от  общо 115 участници получават награди  от Националния конкурс „Асен Разцветников”, организиран от Община Горна Оряховица, НЧ „Напредък 1869” и Литературен клуб „Асен Разцветников“. 

            Това не е първата извънкласна литературна изява на момичетата, за което те срещат стимул, съдействие и подкрепа от учителя си по български език и литература –  Цветомира Гонкова.