Гимназията по туризъм с пет награди от Международен екологичен форум

By Анелия Стайкова

юни 4, 2023

            На 2 и 3 юни в Силистра се проведе ХХХІІ Международен екологичен форум „Сребърна 2023“, посветен на „Световния ден на околната среда”- 5 юни и “Зелената седмица”. Организатори са Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Фондация „Еврика“, РУО – Силистра, РИОСВ – Русе, Община Силистра, под патронажа на Кмета на Община Силистра и ЦПЛР – Обединен детски комплекс, Силистра.

            Темата на форума бе „Планетата Земя – безценен дар“, а основната цел – да засили интереса на учениците към проблемите на екологията, като по този начин се  съдейства за:

– формиране на Гражданско поведение и чувство за отговорност при опазване на околната среда –  биологичното разнообразие в страната и чужбина;

– да се представят авторски идеи и интерпретации на определени теми, въз основа на извършени изследвания, целящи решаването на екологични проблеми;

– да се защитят собствени позиции по актуални за обществото проблеми , като се покаже оригинално мислене;

– да се активизират младите хора в изследването и опазването на околната среда;

– да се популяризира уникалното природно богатство на българската орнитофауна в резервата “Сребърна”.

            Международният конкурс е за рисунка, литературна творба и екологичен проект.

            Учениците на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, В. Търново представиха своите разработки в направленията „Литературна творба“ и „Екологичен проект“.

            В надпреварата за екологични проекти,  „Град“ за дивите пчели“ на учебната компания Boyar dreams е с поощрителна награда. Екипът, представил проекта са момичетата от XIа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“ – Мирела Петрова и Христина Георгиева и от Хб клас, специалност „Кетъринг“ – Цветомира Стелиянова и Венцислава Минчева.

            На трето място, в същата категория, бе класиран проектът „Нуждата vs навика“ на Божидара Христова, ученичка от Хг клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“.

            В категорията „Литературни творби“ възпитаниците на Гимназията по туризъм заеха първо и трето място, заедно с престижната специална награда на РИОСВ, Русе.

На първо място е класиран разказът „Крехките крила на надеждата“ на Мирела Петрова от XIа. От същия клас е Христина Георгиева, а нейният разказ „Искам…“ е класиран на трето място. Специалната награда на РИОСВ, Русе взе разказът „Необикновен ден“ на Пресияна Филипова от Хг клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“.

            Само преди четири години, екипите на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ се върнаха отново с много награди – първо и второ място за разказ; първо място и поощрителна награда за двата екопроекта.

            Момичетата от Гимназията по туризъм бяха единствените представители от Велико Търново и представиха града ни блестящо.