Креативни и иновативни – това са оценките на учениците от Гимназията по туризъм от Националното състезание по професии в туризма

By Анелия Стайкова

април 29, 2024

         От 24 до 26 април в курортен комплекс „Златни пясъци“ 185 ученици от 48 училища от цялата страна демонстрираха професионални умения като готвачи, бармани, сервитьори, хлебари-сладкари, хотелиери и аниматори в националните състезания по професии в туризма,

            Организатор е Министерството на образованието и науката, съвместно с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ), а домакин бе Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Асен Златаров“, гр. Варна.

Участниците са победители в регионалните състезания по професиите готвач и сервитьор. Аниматори, бармани и хотелиери и сладкари участват на националния кръг, без регионални състезания.

       Бъдещите професионалисти в туризма се състезават за призовите места в страната пред авторитетно жури, в което влизат изявени представители на туристическия сектор – шеф готвачи с международни отличия, собственици и управители на елитни хотели и заведения, бармани, носители на световни награди, представители на бизнеса.

         Гимназията по туризъм от Велико Търново участват с пълен екип във всички професии, по които се обучават учениците й – аниматор, барман, готвач, сервитьор, хотелиер.

         В категорията „Най-добър млад аниматор“ екипът от ученици – Дария Стаменова, Дарина Андреу, Пресияна Филипова, Галин Тодоров, Преслав Панайотов, всички в XIг клас, Милен Кирчев, XIIв клас, които са от специалност „Екскурзоводско обслужване“,  воден от Снежана Стефанова, учител по екскурзоводство и анимация, автор на учебник по анимация, получи заслужено признание от журиращите – иновативна идея за вечерна анимация, която тепърва ще се налага в хотелската анимация. Феерия от цветове, танци, музика и хореография представиха участниците в Националното състезание „Най-добър млад аниматор“. В тази категория участваха ученици от 15 училища от цялата страна с отбори с по петима ученици. Две са категориите в надпреварата – „Дневна“  и „Вечерна анимация“.. В „Дневна анимация“ всеки отбор тегли казус и разполага с три предмети, с които за 5 минути трябва да разработи игра за конкретна възрастова група и за 10 минути да я представи пред публиката. В категорията „Вечерна анимация“ отборите представят вечерно шоу по свой избор. Аниматорите на Гимназията по туризъм се отличиха с иновативност и отлична комуникация с публиката.

       В категорията „Най-добър млад готвач“, ученичката Пламена Пенева, XIв клас, специалност „Производство и обслужване ва заведенията за хранене и развлечение“  с ръководител Татяна Панайотова, получи признание за креативност и иновации за представените от нея кулинарни шедьоври. Чек на стойност 1000 евро за обучение в HRC CA и професионален су вид апарат получи Пламена от журиращите шеф готвачи. „Моята креативна идея дойде от  микса основните продукти, които журито поднесе. Избрах да приготвя предястие от молекулярната кухня, а именно еспупа (супа в състояние на пяна) от гъбите и солени бонбони от брънза, както и зеленчукови кротони. За основно ястие поднесох „Агнешко бонфиле, бордирано  в „Нори“, вариация на така познатата Българска баница с лапад и краве сирене, гриловах зеленчуци и приготвих зеленчуков бульон, в който включих зеленчуците (цвеклото) в предястието, а морковите глазирах към основното. Последната гарнитура бе ризото, в което използвах течната част от бульона. Ние сме Гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново  и работим с „Zero Waste“, разказва Пламена. Училището на успяващите сбъдва мечти!“, споделя Пламена с усмивка. Задачата, която журиращите им поставиха бе да приготвят предястие с родопско сирене брънза и основно ястие с агнешко бонфиле и лапад. Кулинарните им умения оценява жури от майстор готвачи с председател шеф Петър Йоргов – екзеюкитив шеф на Грифит хотели „Залатни пясъци“,  председател на Българската асоциация за кулинарна култура и носител на множество кулинарни отличния.

            В категорията „Най-добър млад хотелиер“ заради идеята си за виртуално вилно селище 4 звезди, наречено Тера Виста Ресорт, разположено на брега на язовир „Йовковци“, Божидара Христова,  XIг клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“, подготвена от учителя си Владимира Тончева, бе удостоена с приза „Най-находчив участник“. Проектът е вдъхновен от последните тенденции в устойчивото строителство и се състои от 9 вили, носещи имената на билки от Еленския балкан. Освен комфортното настаняване предлага богата гама от допълнителни услуги, съобразени с концепцията за устойчивост, екосъобразност и акцент към природата и местните традиции. Ресторантът на селището следва принципа „От фермата до вилицата“ и предлага ястия, приготвени от пресни продукти от собствени градини и ферма. За любителите на релакса се предлагат нестандартни спа процедури, включително вана със сено и розмарин, терапия с животни, плаваща сауна и др. За да се намали използването на рекламни материали, хартия и оптимизира работата на персонала, проектът получи съдействието на компанията TouchMenu, която предостави демо версия за дигитален консиерж. Рекламните материали за вилното селище са изработени от рециклирана хартия със семена от билки и цветя, подчертавайки ангажимента на проекта към екосъобразния начин на живот. Журиращите бяха управители на висококатегорийни хотели в България.

            Безалкохолни коктейли с различни вкусове приготвяха  участниците в Националното състезание „Най-добър млад барман“. 14-те финалисти са ученици от различни гимназии в цялата страна. Те имаха по 6 минути да покажат майсторство и увереност в приготовлението и презентирането на коктейлите. Другата им задача бе за една минута да направят успешно флеър – жонглиране с бутилка. Уменията им оценяваше авторитетно жури с председател Васил Колев -многократен световен шампион в различни международни състезания за бармани в Пекин, Прага, Варшава, Сингапур, Пуерто Рико и др. Търновската гимназия по туризъм бе представено от Иван Джаджев, ученик от XIв клас, специалност „Производство и обслужване ва заведенията за хранене и развлечение“, подготвен от Владислав Борисов. Авторската рецепта за коктейла, с която се представи Иван е комбинация от свежестта на тропически плодове и сладостта на българската ягода. Продължавайки политиките на училището за устойчивост в туризма и храненето, бяха включени елементи щадящи околната среда – бамбукови сламки, декорация и гарнитура на база карвинг елементи и задълбочени познания в хранителната химия. 

         В категорията „Най-добър млад сервитьор“ участваха 18 ученици от цялата страна, които са класирани от регионалните състезания. Божидар Мурджев, ученик от XIIб, клас, специалност „Кетъринг“, подготвен от учителя си Аделина Александрова впечатли журиращите със спокойствие, уважение към госта, прецизност и професионализъм при декантирането на вино и сервиране на ястията.

            Всички рекламни материали за представянето на училището са изработени от учениците от XIа клас, специалност „Рекламна графика“ под ръководството на учителя Цветелина Дянкова.