Младите изследователи на икономиката и предприемачеството учат в Гимназията по туризъм

By admin

април 28, 2023

              Много оспорвано протече състезанието от втория ученически конкурс „Млади изследователи“, организиран от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Регламентът допускаше участие на ученици от X, XI и XII клас в направленията „Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство“, „Храни и напитки“, „Мехатронни системи“.  Близо 200 ученици от 25 училища  в страната достигнаха финалния кръг.

            След блестящото представяне в Националното състезание по професии в туризма – първо място в категория „Най-добър млад хотелиер“ на Мирела Петрова с учител Владимира Тончева, второ място в категория „Най-добър млад сервитьор“ на Преслава Дякова с учител Аделина Александрова, трето място в категория „Най-добър млад готвач“ на Яни Митев с учител Веска Веселинова, индивидуална награда на Габриела Йорданова с учител Снежана Стефанова в категорията „Най-добър млад аниматор“,  дойде време възпитаниците на Гимназията по туризъм да премерят сили чрез знанията си по икономика и предприемачество. 

            Проектът „Естествени репеленти“ бе представен от Ралица Любенова, Христина Георгиева, Мирела Петрова и Сияна Иванова от XIа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“. Трудно е да си в надпревара със съученици от икономически специалности и професии. Добрата подготовка и перфектните презентационни умения осигуриха третото място в направлението и парична награда на момичетата. Това беше и единственият класиран екип в това направление. Първо и второ място заеха индивидуални проекти.

            Най-приятната изненада за момичетата бе грамотата, която получиха от Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика. Безценна и мотивираща е оценката на професионалистите в бранша.

            Момичетата от Гимназията по туризъм бяха единствените участнички от  региона – Велико Търново, Габрово, Русе.