Ученици от Гимназията по туризъм в онлайн среща с журналиста Благой Цицелков

By admin

юни 22, 2022

На 22-ри юни бе петото участие на ученици от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” в инициативата „Журналисти в училище“ на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ /ФРГИ/.

Изданието е за девета година. Основната му цел е чрез срещи между журналисти и ученици да се повиши медийната грамотност на младите хора, да се стимулира формирането на гражданската им позиция и да допринесе за кариерния им избор.

След Миролюба Бенатова, Генка Шикерова, Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ, Мария Чернева и Николаос Цитиридис, тази година бъдещите професионалисти в туризма и рекламната графика бяха домакини на онлайн среща с Благой Цицелков, журналист от Нова телевизия.

Деветокласниците от специалностите „Рекламна графика”, “Администратор в хотелиерството” и „Кетъринг” имаха възможност да разговарят с успешния и известен журналист, който по нетрадиционен и забавен начин им разказа за колоритния свят на съвременната журналистика – селектиране на новини, подготовка на репортаж, заснемане, монтиране, редакция, излъчване на живо и още много случки за ежедневието на журналистите. Какво е вдъхновило Благой Цицелков да се впусне в света на журналистиката, какъв репортаж мечтае да направи, как да не позволяваме на негативните новини да ни влияят и как да дадем своя принос, за да бъдем част от общество, в което има повече позитивни новини – на тези и още много въпроси отговаряше гостът. Не бе подмината и актуалната тема за фалшивите новини. Журналистът насърчи деветокласниците да споделят с родителите си, когато е налице подобна ситуация, изясни методите, по които да разпознаят кои са фалшивите новини, кой и какво казва, за начините, по които може да се провери една информация.

И тази година, формулярът за участие беше подаден от Славка Проданова, заместник-директор УПД. Онлайн срещата се осъществи със съдействието на Цветомира Гонкова, учител по български език и литература, Люба Диманова, учител по английски език и Флорина Борисова, учител по български език и литература, ръководителят на ученическата телевизия ПГТ ТВ и главен учител.