Поредна награда за учениците на Гимназията по туризъм

By admin

юни 20, 2022

В периода 17-19 май бе проведен летен лагер по медийна грамотност „Ученическа телевизия КЛАС ТВ“ по проект КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели].

Лагерът бе награда за най-изявените и активни ученици в рамките на изпълнението на проекта. При откриването, участниците получиха поздравления от г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители и Светлана Йорданова – координатор на проект КЛАС. Йоанна Николова-Кар и Огнян Бояджиев помогнаха да младите хора да „влязат“ в обувките на журналисти.

Четири усмихнати момичета представиха Велико Търново на летния лагер по медийна грамотност. Това са деветокласничките от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Александра Маринова, Виктория Маринова и София Ламбова, специалност „Рекламна графика“ и Андриана Рускова, специалност „Администратор в хотелиерството“. Ръководител на момичетата бе Мариана Маринова – учител по история и цивилизация.

Участниците от София, Шумен, Добрич, Смолян, Самоков и Велико Търново бяха разпределени в осем репортерски екипа и работиха активно с професионални оператори и монтажисти, с чиято помощ и насоки създадоха свои репортажи, отговарящи на всички стандарти за качествена журналистика. В работата си екипите приложиха наученото от експертите по проекта и показаха нагледно какво представляват журналистически термини като „бланк“, „синхрон“, „пресечки“, „стендъп“ и други. Освен това, в последния ден от лагера, учениците се превъплатиха в журналисти в рамките на петминутни ТВ-интервюта на живо.

В края на летния лагер по медийна грамотност „Ученическа телевизия КЛАС ТВ“ всички участници и техните преподаватели получиха сертификати за своето участие. Проектът КЛАС [Критични: Любознателни: Активни: Смели] се изпълнява от фондация „Европейски институт“ с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е насърчаването на медийната грамотност и гражданското образование.