Ученик от гимназията по туризъм с награда от национален литературен конкурс

By Анелия Стайкова

януари 15, 2024

          Абитуриентът Милен Кирчев от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, Велико Търново е впечатлил журито в Националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”, Чирпан, 2024г.

            Поощрителната награда е признанието за стихотворението му „БългаРая”.

            Освен популяризиране живота и творчеството на Яворов, една от основните задачи, които си поставя къщата  музей “Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан, е откриването и поощряването на млади таланти. С тази цел е създаден литературният конкурс, възникнал като общински. Идеята е на поета Димитър Данаилов, дългогодишен уредник на музея на Яворов. От петнадесет години надпреварата е със статут на национален конкурс. Негови организатори са Община Чирпан, Къща музей “Пейо К. Яворов” и Фондация “Яворов”.

            Милен Кирчев завършва специалност „Екскурзоводско обслужване“. Това не е първата му литературна изява. За пореден път той демонстрира художествен талант и усет към изкуството, а учителят, от когото талантливият младеж е получил насърчение, е Цветомира Гонкова – учител по БЕЛ.

            Интересен е фактът, че Милен е и централен нападател на футболния отбор на гимназията по туризъм, а в свободното си време играе и във футболния отбор на Златарица.

            Какво е общото между футбола, поезията и професията на екскурзовода? Любовта и усмивките, казва Милен.