Гимназията по туризъм е на Национално състезание на професиите

By admin

март 26, 2023

Приключи регионалният кръг на състезанието по професии в ресторантьорството. Домакин на надпреварата бе Видинската ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Ученици от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново се взеха участие в две категории  „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад готвач“.

Изящество, стил и задълбочени знания по сомелиерство показа Преслава Дянкова от XIIб клас, специалност „Кетъринг“, които й осигуриха участието в националния кръг на състезанието на сервитьорите. Преслава е подготвена от Аделина Александрова, учител по професионална подготовка.

Яни Милев от XIб клас, специалност „Кетъринг“  очарова журиращите с използването на емблематичните регионални продукти „Еленски бут“ в  студеното  предястие ,,Мус от пащърнак с масло, гарниран с карамелизиран праз, прясно краве сирене, бут по еленски и пшеничен чипс“ и Горнооряховски суджук в основното ястие ,,Свинско бон-филе в хлебна поръска, еспума от горнооряховски суджук, гарниран с пюре от грах дюксел от манатарки и качамак от нахут с чубрица“.  Учителят, подготвил Яни е Веска Веселинова, учител по професионална подготовка. Негов ментор е Ивайло Гасеров, ученик на училището, випуск 2019 и студент в Кулинарна Академия, Варна.

Две са регионалните състезания по професии от професионалните направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътувания, туризъм и свободно време” – във Видин и в Пловдив. 18 отбора, с най-висок брой точки от регионалните кръгове, ще участват в Националното състезание, което ще е  на 19 – 21 април 2023 г. в Албена. Maritim Hotel Paradise Blue Albena5*.

Интересен факт е, че и учителите, и менторът за възпитаници на Гимназията по туризъм.