Erasmusdays 2020 в Професионалната гимназия по туризъм

By admin

март 15, 2021

       За поредна година Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ се включи в дните, посветени на Еразъм +. Целта на това събитие е да се представи положителното въздействие, ползите от образователната мобилност и значението на програмата Еразъм+. Зелените активисти от проект „Мисли зелено“ проведоха поредната си дейност като засадиха 30 дръвчета в парк „Дружба“ във Велико Търново. Тяхната инициатива е посветена на 30 годишнината на Еразъм+ и е поредният им апел за спасяване на планетата. Участниците в този проект в продължение на две години насочиха усилията си към това съвременният човек да промени отношението си към своя обитаем свят.

        Заедно със своите партньори от Латвия, Турция и Румъния, учениците от Гимназията по туризъм се опитват да възстановят хармонията между човек творец и човека обитател на тази планета. С общи усилия те създадоха визуализация на бъдещето на планетата, интерактивна карта на възобновяемите източници, изделия от рециклирани материали, проучваха начините за пестене на енергия, издадоха сборник с есета на екологични теми и мотивираха своите приятели и съученици да използват пестеливо енергийните източници. С поредната своя зелена инициатива – засаждане на дръвчета в центъра на града, те искат да дадат глътка въздух на планетата, която се задъхва от човешката безотговорност и да променят отношението към природата на своите съвременници. Младите хора показаха, че дейностите по любимата им програма „Еразъм+“, могат да се осъществяват, дори и при Ковид пандемията.

        За успешното провеждане на акцията учениците бяха подпомогнати от отдел „Околна среда“ на Община Велико Търново и Държавен горски разсадник „Джулюница“.

     Предстои последната работна среща по проекта в град Рига, Латвия, която всички участници в проекта очакват с нетърпение и надежда.

„Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.”